self reliance

Emerson: Self-Reliance bokanmeldelse

Jeg leste først Emerson sin bok Self-Reliance når jeg var omtrent 18 år gammel, og skjønte fint lite av den.

Det var så vanskelig språk, og jeg slet med å forstå hva Emerson ville med alt han hadde å si!

En av grunnene til dette er sikkert at jeg ikke visste så mye om selvhjelp på den tiden.

Når jeg plukket opp boken for å lese den på nytt i en alder av 19, derimot, så la jeg merke til mange flotte idéer.

Jeg var plutselig i stand til å koble sammen det jeg leste med det jeg hadde lært fra andre forfattere det siste året.

Det var da det slo meg at en god klassiker vil fortsette å gi, selv om du leser den mange ganger, og det er fordi man vokser litt som person mellom hver gang man leser den.

Hvem var Emerson?

Ralph Waldo Emerson statue

Ralph Waldo Emerson ble født i 1803, og var en amerikansk essayskriver, foreleser, og poet som ledet bevegelsen transcendentalisme i midten av det 19. århundre.

Han ble ansett som en forkjemper for individualitet, og var en kritiker mot samfunnets gruppepress – noe han uttrykte gjennom dusinvis av essays som han publiserte, samt mer enn 1,500 forelesninger rundt i USA.

Oppsummering av Emerson sitt essay Self-Reliance

Som tittelen tilsier, så handler denne boken om Ralph Waldo Emerson sitt essay om Self-Reliance.

Det er en av de store klassikere innen filosofi og personlig utvikling, og er viden kjent i både Norge, USA, og andre land i verden.

I boka skriver Emerson om hvordan vi kan styrke vår individualitet, unngå å konformere til det massene gjør, og å være vår egen person.

Siden selve essayet ikke er så langt i seg selv, så inkluderer boka noen andre av hans mest populære essay, for eksempel History, The Over-Soul, og Experience.

Personlig må jeg si at de mest nyttige idéene fantes i det ene essayet som har gitt tittel til denne boka, og nedenfor skal jeg beskrive noen av dem.

Dedikasjon

En mann er lettet og fornøyd når han har lagt sitt hjerte i sitt arbeid og gjort sitt beste; men det han har sagt og gjort på tvers av det, skal gi ham ingen fred

Emerson

En av de mest sentrale ideene i Emerson sin filosofi er at alle har et slags skjebneskapt kall som skal bidra til menneskehetens fremgang.

Hvis man ikke gir en ærlig og oppriktig innsats i sitt arbeid – selv om det kanskje ikke er hva man vil kalle ens “kall” – så motvirker man sin egen utvikling og det oppdraget man har blitt født for å utføre. Det å følge sitt kall er også et gjengående tema i mange biografier om historiske personer, for eksempel om Aleksander den store og Olav den hellige.

Universet kommer ikke til å fortsette å ringe hvis man ikke tar opp telefonen.

Som Emerson sier: “Entusiasme er en av de mest kraftige motorene for å lykkes. Når du gjør og tenker, gjør det med all din kraft.”

Konformisme

“Den som vil være en mann må være en ikke-konformist… Ingenting er så hellig som integriteten til ditt eget sinn.”

Emerson

Det er tydelig at Ralph Waldo var en mann som verdsatte det å være mann. Men tankene og prinsippene han har om selvstendighet og individualitet teller like mye for kvinner.

Men hva betyr det egentlig å være en ikke-konformist? Det kan hjelpe å se på en definisjon.

“Å konformere” betyr “å være lik eller det samme som noe,” noe som betyr at vi bare gjør det andre gjør fordi vi antar at det er riktig.

Faren med å konformere til det andre gjør, er at man kan få en feilaktig måte å se verden på. Det er enkelt å la venner, familie, eller media bestemme hva som er “godt” eller “vondt,” i stedet for å tenke selv.

Emerson sitt råd er at vi ivaretar vår integritet, stiller spørsmål til det de fleste gjør, og tar våre egne bevisste valg.

Hvem vi er

Vi uttrykker det vi er. Viljen vår kan ikke skjule vår karakter.

emerson

Den siste ideen jeg vil dele fra boken er at hvem vi er sier mer enn det vi sier.

Om vi sier at det er viktig å spise sunt, men 80% av måltidene består av hurtigmat og sukkerfri brus, er vi egentlig sunne?

Vi klarer ikke å skjule vår personlige karakter på lang sikt; den vi er kommer frem til slutt.

Den kinesiske filosofen Laozi lærte bort det samme i Kina under det 6. århundre f.kr.: “Mesteren prater ikke, han gjør.”

For flere lignende bøker kan du sjekke vår temaside for selvhjelp.

Det kan også være verdt å gå til siden for filosofi, siden det ofte er likheter mellom disse to. Selvhjelpsbøker går ofte ut på å reflektere over og endre sin egen livsfilosofi, noe som gjør at det er så givende å være bokanmelder for disse temaene.