the willpower instinct mcgonigal

The Willpower Instinct (McGonigal)

The Willpower Instinct

The Willpower Instinct er en utrolig inspirerende og praktisk bok, der Kelly McGonigal gir oss sine beste strategier for å få mer viljestyrke, basert på tonnevis av eksperimenter hun har utført med studentene sine.

Boka har mange spennende ideer som garantert vil gi deg mer viljestyrke om du bruker dem, i tillegg til en viten om at du ikke er alene i kampen mot fristelser og utsettelser.

Kelly McGonigal

mcgonigal

Kelly McGonigal er en prisbelønnet psykologiinstruktør ved Stanford University som leder kursene «The Science of Willpower» og «Living Well with Stress», som er blant de mest populære i historien av Stanford’s fortsettende studier.

Jeg har dynket boka i markeringstusj og måtte bruke mye viljestyrke til å bestemme meg for hvilke av ideene jeg likte aller best, så nå gleder jeg meg til å dele dem med deg i denne lille bokomtalen.

La oss sette i gang!

Hva er viljestyrke?

“‘Jeg vil’- og ‘Jeg vil ikke’-kraft er to sider av selvkontroll, men de alene utgjør ikke
viljestyrke. For å si nei når du må si nei, og ja når du må si ja, trenger du en tredje kraft:
evnen til å huske hva du virkelig vil ha.

For å utøve selvkontroll må du finne motivasjonen din når det gjelder. Dette er ‘Jeg vil
ha’-kraft.»
– Kelly Mcgonigal i boken The Willpower Instinct

hva er viljestyrke

Fascinerende. Det finnes altså flere former for selvkontroll.

I begynnelsen av boka får Kelly oss til å ta oss ut på en ViljestyrkeUtfordring. Den utfordringen hjelper oss med å bruke det vi lærer fra boka, og jeg vil at du skal gjøre det samme. Finn din:

  1. Jeg vil-utfordring: Hva vil du gjøre mer av, eller slutte med å utsette, fordi du vet at
    kvaliteten på livet ditt øker om du gjør det?: __________________________________.
  2. Jeg vil ikke-utfordring: Hva vil du slutte med (f.eks. en vane) eller gjøre mindre av fordi
    du vet at det er dårlig for din helse, lykke eller suksess?: ________________________.
  3. Jeg vil ha-utfordring: Hva er det viktigste langtidsmålet du vil fokusere energien din på?
    Og hvilken umiddelbare jeg vil ha distraherer deg vekk fra det?: ___________________.

Denne oppgaven/refleksjonen er avgjørende, siden det er grunnlaget for hva denne bokanmeldelsen går ut
på. Så finn ut hva du vil, ikke vil, og hva du vil ha, og velg ut minst en ide du selv vil prøve ut når vi har gått igjennom de to neste.

Hva er belønning?

«Enhver ting du moraliserer blir fritt lende for effekten av moralsk lisensiering. Hvis du forteller deg selv at du er ‘god’ når du trener og ‘dårlig’ når du ikke gjør det, er du mer sannsynlig til å hoppe over treningsøkten i morgen hvis du trener i dag. Fortell deg selv at du er ‘god’ for å jobbe med et viktig prosjekt og ‘dårlig’ for å prokrastinere, og du er mer sannsynlig til å slakke av om ettermiddagen hvis du gjorde framgang om morgenen. For å si det enkelt: Når vi har motstridende ønsker, gir god oppførsel oss tillatelse til å være litt dårlig…

Vi kunne ha spist hele pizzaen, men vi spiste bare tre biter. Vi kunne ha kjøpt en ny garderobe, men vi nøyde oss med bare en ny jakke…

Det verste ved moralsk lisensiering er ikke bare dets tvilsomme logikk; problemet er hvordan det lurer oss til å handle mot våre beste interesser. Det overbeviser oss at selvsaboterende atferd—om det er å bryte dietten, blåse budsjettet, eller snike inn en røyk—er en ‘godbit’. Dette er galskap, men det er et utrolig kraftig triks av et sinn som omgjør ønskene dine til ting du bør gjøre.»

hva er belønning

En belønning er noe vi gir oss selv for å forsterke en viss atferd. Man kan gjerne si at det å spise sjokolade er en fin belønning hvis man har gått ned et par kilo den siste måneden (hvis målet er å gå ned i vekt) – men finnes det ikke noen bedre belønning? En som ikke motarbeider målet man har i utgangspunktet?

Er det egentlig en belønning når den tar oss et skritt tilbake – er det ikke da en slags form for straff? (Vi går nesten inn på det filosofiske med disse greiene!)

Selvtilgivelse (et av McGonigal sine beste råd)

«Velkommen til en av verdens største viljestyrketrusler: ‘hva-faen’-effekten. Først påpekt av diettforskerne Janet Polivy og C. Peter Herman, beskriver hva-faen-effekten en syklus av hengivelse, anger, og mer hengivelse. Disse forskerne la merke til at mange på diett ville føle seg så ille om ethvert forfall—et stykke pizza, en kakebit—at de følte at hele dietten deres ble blåst. I stedet for å minimere skaden ved å ikke ta en ny bit, ville de si, ‘Hva faen, jeg har allerede blåst dietten min. Jeg kan likså godt spise hele greia’…

Når du sitter fast i syklusen, kan det se ut til at det ikke er noen annen vei ut enn å fortsette. Dette fører til enda større viljestyrkesvikt og mer elendighet når du så skjeller deg ut (igjen) for å gi etter (igjen). Men tingen du går til for trøst kan ikke stoppe syklusen, fordi det bare genererer mer skyldfølelse.»

selvtilgivelse

Så hva gjør vi når vi finner oss i begynnelsen av en slik syklus, der vi har sviktet litt på viljestyrkeutfordringen vår, om det er å spise for mye, utsette eksamenslesingen, eller unngå venner etter en krangel? Skjeller vi oss ut inni hodet, kanskje til og med utvendig?

Det aller beste verktøyet jeg vet om, og som Kelly foreslår, er følgende: Tilgi deg selv, finn ut hva du kan gjøre bedre neste gang, og prøv på nytt!

Selvtilgivelse hjelper deg ikke bare med å stoppe den endeløse syklusen av å gi etter, men også med å stoppe prokrastinering – et tema som jeg dekker i anmeldelsen av en bok som er skrevet av Timothy Pychyl