notes from a friend

Notes from a Friend

Coach Tony Robbins

Notes from a Friend er skrevet av Anthony Robbins, populært kjent som coach Tony Robbins. Han er en verdensomstridt coach som har hjulpet millioner av folk med å skape enorme positive endringer i livene sine. I mer enn 35 år har han direkte påvirket livene til flere enn 50 millioner folk fra over 100 forskjellige land med bøkene, helseproduktene, foredragene og seminarene sine.

Tony Robbins er utrolig. Jeg har deltatt på hans Unleash the Power Within-seminarer to ganger, og det er ufattelig hvor mye visdom og slagkraft han har i det han gjør.

Notes from a Friend

Notes from a Friend er en lettlest 112-siders bok med mange fantastiske idèer som Tony har destillert fra hans større bestselgende bøker Awaken the Giant Within og Unlimited Power. Begge disse er klassikere innen selvhjelp-litteratur.

Tony er en av de mennene som har påvirket standarden jeg setter i livet mitt på det meste, så jeg gleder meg til å dele favorittidèene mine fra boka med deg i denne bokanmeldelsen.

Optimisme

«Du og jeg må konstant huske at GUDS FORSINKELSER ER IKKE GUDS
BENEKTELSER, at det ikke er noen fiaskoer, at hvis du prøver noe og det ikke
funker, men du lærer noe fra det som kan hjelpe deg med å være mer effektiv i
fremtiden, har du egentlig lyktes…

Ikke gi deg! Hvis vi fortsetter med å streve etter å gjøre ting bedre, og vi lærer fra ‘feilene’ våre, vil vi lykkes.” – Tony Robbins i Notes from a Friend

Vi mennesker har muligheten til å lære nye ting hele livene våre, og vi kan bruke denne evnen til å se på ‘mislykkelser’ som tilbakemeldinger.

Tilbakemeldinger på framgang kan virke smertefullt, men det er vår reaksjon til dem som vil bestemme hva som skjer videre. Det er som den kjente motivatoren Zig Ziglar sa: «Hvis du lærer fra nederlag, har du egentlig ikke tapt.»

En teknikk du kan bruke for å minne deg selv på å lære fra feil kommer fra boka The Practicing Mind av Thomas Sterner, og den kalles GOK (Gjør, Observer,
Korrekter): Når du Gjør noe som ikke fungerer (i forhold, på jobben, på trening…), Observer detaljert hva du faktisk gjør, og Korrekter så atferden din slik at du gjør noe annet ved neste forsøk. Verre er det ikke.

Smil og vær glad

«Her er det interessante. Imens mange forskere har studert hvordan kroppen kan bli påvirket av følelser, har de bare nylig blitt interessert i hvordan følelser påvirkes av kroppen. Et av disse studiene konkluderte at det ikke er like viktig å vite at vi smiler når vi føler oss bra, eller ler når vi er i godt humør, som det er å vite at smiling og latter starter biologiske prosesser som faktisk får oss til å føle oss bra. De øker flyten av blod til hjernen og endrer oksygennivået, stimulasjonsnivået av hjernens budbringere, eller nevrotransmittere. Det samme skjer med andre uttrykk. Putt ansiktsuttrykket ditt i fysiologien av frykt eller sinne eller avsky eller overraskelse, og det er det du vil føle.»

Jeg kunne ikke ha vært mer enig. For et par år tok jeg et valg om å smile mer, kun fordi det fikk meg til å føle meg bra.

Hvis du bestemmer deg for å ikke trenge en spesiell grunn til å smile, vil du ikke bare gjøre deg selv mer glad, men også alle rundt deg. Se for deg hvordan det er å våkne til et surmulende ansikt, hver morgen i mange år, imot å våkne til et smil.

Jeg vet ikke med deg, men for meg er det enklest å være positiv, fokusere på løsninger, og se det gode i andre når jeg selv smiler, og når jeg ser at andre smiler.

Ordenes makt

«Ord endrer måten vi føler oss på, og de fleste av oss har ingen bevisst oppmerksomhet om de vi bruker når vi kommuniserer med andre—og oss selv—daglig, mye mindre hvordan de påvirker måten vi tenker og føler, øyeblikk til øyeblikk. Hvis, for eksempel, du ble fortalt at du misforstår noe, får du kanskje èn reaksjon. Hvis du blir fortalt at du tar feil, får du kanskje en mer intens reaksjon. Hvis du blir fortalt at du lyver—selv om det grunnleggende er det same utsagnet—bare ved å endre ett ord, kan måten du tenker og føler på bli forandret på et øyeblikk, kan det ikke?»

Intensiteten av ordene vi bruker påvirker følelsene våre. Tony foreslår at vi skal formilde brutalt negative ord som «forferdelig», med «annerledes», og «problemer» med «ytterst interessante utfordringer». Han foreslår også at vi kan forsterke hverdagslige positive ord som «bra» med «fantastisk», og «glad» med «ekstatisk». Hvorfor bare være «heldige» for å bo i et land som Norge? Kan vi ikke heller være «ubeskrivelig velsignet»?