konfutse analektene bokanmeldelse

Konfutse: Analektene bokanmeldelse

Konfutse

konfutse

Konfutse var en kinesisk filosof som levde rundt det 6. og 5. århundre f.Kr. Han levde omtrent samtidig som et par andre kjente filosofer: Laozi og Buddha.

Det er også vanlig å kalle Konfutse for Konfucius her i Norge, mens noen er kanskje bedre kjent med den engelske måten å si navnet på, altså Confucius.

Konfutse var en stor tenker, det virker som at han var et flott menneske, og det er helt garantert at han var en umettelig nysgjerrig person. Han elsket læring, noe vi skal gå mer innpå nedenfor.

En av de viktigste filosofiene til Konfutse var moralsk fortreffelighet. Et hovedtema i Konfusianismen (eller Konfutsianismen) er den idelle personen, “chun yu,” som har visse karaktertrekk som ble sett på som optimale. Dette er også veldig likt det antikke Greske konseptet om areté, som handlet om å alltid strebe etter å være den beste personen i øyeblikket. Filosofer som Aristoteles og Sokrates pratet om det rundt det 5. og 4. århundre f.Kr., og den Spartanske lovgiveren Lykurg satte det som et av de største dyder i antikke Sparta.

Analektene

Analektene, også kalt Samtaler på norsk, eller The Analects på engelsk, er en samling av Konfutses filosofi, kloke ordtak og leksjoner. De ble satt sammen av hans hengivne studenter/disipler. (Mye på samme måte som historikeren Arrian samlet den Stoiske filosofen Epiktetos sine lærdommer i boken kalt Discourses rundt år 100 e.Kr.)

Analektene har blitt mye lest i Kina – den er litt som Bibelen her i Vesten – og minner meg om Laozi sin Tao Te ChingHvis du liker bokomtalen du leser nå, så tror jeg også at du vil like den om Tao Te Ching. Gjerne les den etterpå eller lagre den til senere. (Det sies forresten at Konfutse skal ha blitt lært opp av Laozi – hvor kult hadde ikke det vært om det er sant?)

Om du er interessert i filosofi fra antikken, så er dette en av de få bøkene du bør sørge for å få med deg.

Konfutse-filosofi

Det er mye vi kan lære fra Konfutse-filosofi som vi kan ta i bruk i våre egne liv. Dette er en av grunnene for at jeg flere steder påpeker at noen filosofer faktisk har noe nyttig å si. Til tross for alle de kjedelige filosofi-leksjonene du kanskje fikk på skolen eller universitetet, så finnes det praktiske filosofer og filosofier. Her er noen av de beste fra denne boka.

Læring

“I en landsby med ti husholdninger, så er det uungåelig at det finnes noen som er like flinke som meg i å gjøre deres beste for andre og i å være pålitelig med det de sier, men det er høyst usannsynlig at de er like ivrige som meg etter å lære.” – Konfutse i boken Analektene

Konfutse ble oppslukt av nysgjerrighet og lærdom i en alder av 15, og dyrket en elskov for livslang læring. Dette er sannsynligvis det karaktertrekket han var mest stolt over. Han ville nok vært stolt over å se deg lese denne bokanmeldelsen for å ta til deg kunnskap og følge nysgjerrigheten din!

Hvordan bli en bedre person

“Når du møter noen som er bedre enn deg selv, rett tankene dine mot å bli deres likemann. Når du møter noen som ikke er så god som du selv er, se innover og undersøk deg selv.”

Når du ser en person som er flink i noe, blir du sjalu? Hvorfor ikke heller bli inspirert ved å finne ut at du kan gjøre det samme hvis du vil og er villig til å legge inn innsatsen som kreves?

Den kjente forfatteren og forkjemperen for individualisme, Emerson (les mer her), har et lignende sitat som Konfutse: “På mine spaserturer så er enhver mann jeg møter overlegen meg selv på et eller annet vis, og i det så lærer jeg fra ham.”

Kort sagt: Når du er sammen med andre folk, så kan det være lurt å kopiere deres gode punkter, og korrigere deres dårlige – i deg selv, altså. For det er jo ofte slik at det er de kvalitetene vi selv har som vi oppdager i andre.

Selvdestruktivitet

Jan Ch’iu, en av Konfutse sine disipler sa en gang at “Det er ikke det at jeg ikke liker levemåten din, men heller at styrken min gir etter.” Til dette svarte Konfutse, “En mann hvis styrke gir etter, kollapser underveis. I ditt tilfelle så setter du grensene på forhånd.”

Når du gjør noe skikkelig utfordrende, og du føler deg litt sliten, presser du videre til du “kollapser underveis”? Eller “setter du grensene på forhånd,” og tror at du er i stand til mye mindre enn det du faktisk er? Som den kjente mentaltreneren Erik Bertrand Larssen sier, “Du klarer mer enn du tror.”