henry ford my life and work

Henry Ford: My Life and Work

Henry Ford: My Life and Work

My life and Work er en Henry Ford biografi som er skrevet av ham selv. Boken inneholder mange av hans enkle og fornuftige prinsipper som hjalp ham med å bli en av Amerika sine rikeste menn. Hvis du liker dagligdags visdom som er bra for alle, så er denne boken for deg.

Den er enkel å lese, og tar for seg Ford sin reise fra han var en vanlig mekaniker til han hadde solgt over 5 millioner biler. Leseren er så heldig å få et innblikk i hans liv og arbeid.

Henry Ford

henry ford

Henry Ford var en amerikansk industrialist, grunnlegger av Ford Motor Company, og hovedutvikleren av samlebånd-bruk i masseproduksjon. Han er et husholdningsnavn, og en av de mest kjente historiske personer gjennom tidene.

I denne korte bokomtalen skal vi ta for oss noen av hovedprinsippene som hjalp ham med å nå toppen.

Gjennomføringskraft

“De fleste av verdens akutte problemer oppstår når folk prøver seg på ideer uten å først ha undersøkt nøye om de er gode ideer. En ide er ikke nødvendigvis god fordi den er gammel, eller nødvendigvis dårlig fordi den er ny, men hvis en gammel ide funker, så veier alle bevis til dens fordel. Ideer er i seg selv ekstremt verdifulle, men en ide er bare en ide. Nesten hvem som helst kan komme på en ide. Det som gjelder er å utvikle den til et praktisk produkt.”
– Henry Ford i boken My Life and Work

Forretningsfilosofen Jim Rohn gjenspeiler visdommen ovenfor, og sier at ideer har resonnerende effekter. Man kan for eksempel kjøpe en bok for 100 kroner og så tjene 1 million ved å bruke ideene i den (hvis man bruker dem riktig).

Ideer har kun verdi hvis de støttes av den type gjennomføringskraft som kan få dem i live. Ellers vil de bare flyte rundt der oppe i de lille hodene våre.

Hardt arbeid

“Det naturlige er å jobbe – å innse at velferd og lykke bare kan skaffes gjennom ærlig innsats. Menneskelige feil oppstår i stor del når man prøver å unnvike denne naturlige fremgangsmåten. Jeg har ikke noe annet råd enn å fullstendig akseptere dette naturprinsippet. Jeg tar det for gitt at vi må arbeide. Alt vi har gjort kommer som et resultat av en insistering om at siden vi må jobbe er det best å jobbe intelligent og framoverlent; at jo bedre vi gjør jobben vår, jo bedre får vi det. Alt dette ser jeg bare på som grunnleggende sunn fornuft.”

Vi vil bare oppnå resultater gjennom hardt arbeid – det nytte ikke å ønske å “få noe for ingenting.” Flere andre forfattere prater om det samme.

Napoleon Hill skrev en av de mest solgte selvhjelp-bøkene gjennom tidene, Think & Grow Rich. Han sier: “Alltid fokuser på å gjøre ditt best mulige arbeid.” 

Og Stephen Covey, forfatter av klassikeren The 7 Habits of Highly Effective People, sier at “det viktigste arbeidet du noen gang kommer til å utføre er alltid framfor deg. Det er aldri bak deg.”

Samme med Emerson i hans Self-reliance: “En mann er lettet og fornøyd når han har lagt sitt hjerte i sitt arbeid og gjort sitt beste; men det han har sagt og gjort på tvers av det, skal gi ham ingen fred.”

Se for deg hvor god du kan bli på jobben din hvis du gjør den bare bittelitt bedre hver dag. Forbedre deg med et par prosent i uken, og i løpet av noen år kan det hende du er på toppen av feltet ditt.

Sticktoitiveness

“Det er flere menn som slås enn som mislykkes. Det er ikke visdom de trenger, eller penger, brillians, eller “driv,” men bare hardhet og ryggmarg. Denne grove, enkle, primitive kraften som vi kaller sticktoitiveness er den ukronede kongen av oppnåelsene i verden. Folk går på ting på helt feil måte. De ser suksessene som menn har hatt, og på en slags måte så virker de enkle. Men den verdenen er langt fra sannheten. Det er mislykkelse som er lett. Suksess er alltid vanskelig. En mann kan mislykkes enkelt; han kan kun lykkes ved å gi alt han er og har.”

Sticktoitiveness, et engelsk uttrykk for standhaftighet, er det som hjalp Henry Ford med å bygge et av de største selskapene i verden. Vi tar feil om vi tror det var lett. Hardt arbeid over lang tid var det som gjorde det mulig.